GOOGLE REKLAM UZMANI OĞUZ EROL

Google Reklam Verme Öncesi Mutlaka Bilmeniz Gereken 20 Şey

Google reklam verme öncesinde aşağıdaki başlıklara mutlaka göz atın ve bunları bilmeden reklam vermeye başlamayın.

Google reklam verme süreci hiç zor değil. 2 saat içinde reklam vermeye başlayabilirsiniz. Ama püf noktalarını bilmezseniz google reklam verme sürecinde bütçenizin önemli bir kısmını, size hiç dönüşüm getirmeyecek gösterimlere harcayabilirsiniz.

Dolayısıyla yapmanız gereken en başta kurulumu en iyi ayarlarla yapmak, böylece ileriki günlerde harcadığını her kuruşu gerçekten gerekli yerlere harcamak olacaktır.

Yardımcı olmamı isterseniz 2 saatlik uzaktan bağlantıyla bilgisayarınıza bağlanarak kurulumunuza ya da kurulumunuz yapıldıysa hesabınızın optimizasyonuna yardımcı olabilirim. 

Google Reklam Verme

Google Ads reklam verme için uzman danışman desteği almalı mı?

Tavsiyem şudur ki, reklam verecekseniz reklam hesabının tam yetkilisi siz olmalısınız. Sizin mail hesabınız tam yetkili olmalı tüm işlemlerde. Sonrasında size bir ajansın eposta hesabını yetkili olarak ekleyebilirsiniz ve o sizin yerinize işlemleri yapabilir. Ancak mutlaka reklam hesabının kontrolü sizde olsun ki ileride ajansınızdan memnun kalmazsanız, ya da belli bir süre başka birinden yardım almak isterseniz kolayca yeni şirketi / kişiyi sorumlu olarak atayabilesiniz. Bu en önemlisi. 

Sonrasında bir şirketle çalışıp çalışmayacağınız size kalmış ama benim önerim şudur: İlk kurulumu, ilk 5-6 saati bir uzmanla birlikte değerlendirin. Böylece paranızı harcamaya başladığınız ilk günden itibaren hiç boşa para harcamamış olacaksınız. Bir senelik bir sözleşmeye imza atmayın, kısa süreli bir danışmanlık alıp bazı doğruların daha ilk günden doğru uygulandığından emin olun. Ardından isterseniz kendiniz de devam edebilirsiniz.

Google Reklam Verme

Web siteniz yeterli seviyede olmadan reklam vermeniz, paranızı çöpe atmaktır.

  • Web siteniz hızlı açılmalı. Bunun için gerekli optimizasyonlar yapılmış olmalı.
  • Sayfanızda SEO’nun gereklilikleri uygulanmış olmalı. 
  • Ziyaretçiler açılış sayfasına gittiklerinde kafa karıştırmayacak ve net bir CTA ile karşılaşmalılar. CTA: Click to action. Türkçesi: Eylem çağrısı. Yani kullanıcıdan ne yapmasını istiyorsunuz? Ürünü sepete atmasını mı? Size WhatsApp’dan yazmasını mı? Bu net olmalı.
  • Sayfanızda müşterinizde güven uyandıracak öğeler yer almalı. Örneğin müşteri yorumları, hatta mümkünse müşteri videoları, varsa garanti belgeleri, sertifikalar. Bunlar müşteride güven uyandırır.

Google reklam verme dendiğinde ilk akla gelen google arama sonuçları sayfasında “Ücretli Sponsorlu Reklam” ibaresi ile üst sıralarda yer almaktır. Ancak bu reklam türü google reklamları içinde “Arama Ağı” dediğimiz bir kampanya türüdür. Bunun dışında başka reklam türleri de vardır ve yaptığınız işe göre bunlardan bazıları sizin için son derece faydalı olabilir. Bunlar: 

Maks Performans

Görüntülü Reklam Ağı

Alışveriş

Video

Uygulama

Akıllı

Talep Yaratma

olarak sıralanabilir. 

Yeni kampanya oluştururken kampanya hedefi seçilmesini asla tavsiye etmiyorum. Hedef seçerseniz kampanya ayarlarında bazı kısıtlamalar oluyor ve sonradan değiştiremiyorsunuz. Aşağıda görüldüğü gibi, son kutucuğu seçiniz.

Google Ads Kampanya Hedefi

Google kampanyanızı kurduktan sonra Google’dan bazı öneriler alacaksınız. Bir tıklamayla bu önerileri kabul etmiş sayılacaksınız ve ayarlarınız ona göre değişecek. Bu öneriler her zaman doğru öneriler olmayabilir. Dolayısıyla kendinizi bu önerileri kabul etmek zorunda hissetmemelisiniz. Ayrıca otomatik öneriler diye bir bölüm bulunmaktadır. Burada da bazı olası önerileri daha öneri gerçekleşmeden kabul etmeniz istenir. Otomatik önerileri de bilinçsizce açmamanızı tavsiye ederim.

Google arama ağı ve google görüntülü reklam ağı kampanyalarında en sık yapılan yanlış, kampanyanın gösterileceği yerler seçilirken yapılmaktadır. Kampanya ayarlarında “konumlar” ayarı içinde “Yer seçenekleri” kısmında “Varlık” seçilmelidir. Aksi halde reklamınız seçtiğiniz konumlar dışında birçok konumda gösterilecektir. Bu en sık yapılan hatalardan biridir.

Google arama ağı reklamları, sizin belirlediğiniz anahtar kelimeler tetiklendiğinde gösterilir. Siz anahtar kelimeleri belirlersiniz. Google’da arama yapan kullanıcıların arama kutucuğuna yazdıkları sorgular ise “arama terimi” olarak adlandırılır. Kullanıcılar “arama terimi” yazar, o “arama terimi”, sizin yazmış olduğunuz “anahtar kelime”yi tetiklerse reklam çalışır. 

Google Ads reklam hesabınızda Araçlar > Planlama > Anahtar Kelime Planlayıcı sayfasına gelerek öncelikle rakip bir web sitesi adresini giriniz. En alakalı anahtar kelimelerle ilgili fikirler alacaksınız. Bunları beyin fırtınası için done olarak kullanın ve başka anahtar kelimelere de ulaşmaya çalışın.

Her zaman söylediğim bir şey var: “Bu anahtar kelimeyle ilgili aramalar yapanların %10’u benle ilgilenir” diyorsanız, on sıfırdan büyüktür diyerek bu anahtar kelimeyi eklemeyin. Öncelikle %90 bu anahtar kelimeyi arayan benle ilgileniyordur dediklerinizi ekleyin. Bu anahtar kelimeleri de daha çok tam eşleme olarak ekleyin. Ardından reklam 2-3 gün çalıştıktan sonra bu yazdığınız anahtar kelimeler bütçenizi harcamaya yetiyor mu onu görün. Eğer yetmiyorsa musluğu çok kıstınız anlamına gelir. O zaman anahtar kelimeleri gevşetmeyi düşünebilirsiniz. Ne demek gevşetmek? Tam eşlemelerden birini sıralı eşleme yapabilirsiniz ya da yeni tam eşleme anahtar kelimeler ekleyebiliirsiniz. Benim yöntemim böyle. 

Google arama reklamlarında her zaman geniş eşlemeli anahtar kelime kullanmanızı önerir. Ancak bu tavsiyeye uymak size her zaman daha iyi sonuçlar getirmeyecektir. Dolayısıyla reklam hesabında böyle bir öneri gördüğünüzde direkt google’ın istediği gibi anahtar kelimeleri geniş eşlemeye geçirmenizi doğru bulmuyorum.

2023 ve öncesinde tam eşleme anahtar kelimeler kullanıldığında gerçekten tam eşleme gibi çalışırdı. Artık öyle değil. Size gerçek bir müşteriden örnek vereyim. 

[varis tedavisi] tam eşleme anahtar kelimesi, şu arama terimleriyle yapılan aramalarda tetiklenmiş:

  • varis nasıl geçer
  • varisler nasıl gider
  • varis tedavisi nasıl olur
  • varis nasıl tedavi edilir

 

Dolayısıyla ben artık çoğunlukla sadece tam eşleme kullanıyorum.

Arama terimi raporunu özellikle ilk günlerde her gün kontrol ederek negatif anahtar kelimeler belirleyin ve kampanyanıza ekleyin. Ben genelde geniş eşleme ve sıralı eşleme yerine tam eşleme tercih ettiğim için fazla negatif anahtar kelime girmem gerekmiyor. Geniş eşlemeli 1 tane bile anahtar kelime kullansanız, kendinizi her gün negatif anahtar kelime ayıklarken bulabilirsiniz.

Her kampanyada dikkat ettiğim konulardan biri de, Google reklam verme öncesinde hedef il dışındaki illeri kapsayan bir iller negatif listesini kampanyaya mutlaka ekliyorum.

Google arama kampanyanızda bir reklam grubunuz, o reklam grubunun içinde de 10 tane anahtar kelime ve o anahtar kelimeler tetiklendiğinde gösterilmek üzere 1 tane de reklamınız var diyelim. Kullanıcılar arama yaptıklarında kullandıkları arama terimi, hangi anahtar kelimeyi tetikliyorsa o anahtar kelime için belirlediğiniz nihai URL sayfasına yönlendirilmeleri mümkün. Bunun için anahtar kelimeler menüsünde Nihai URL sütununda kullanıcıların yönlendirilecekleri sayfaları yazması gerekir. Bir şey yazmadığınızda reklama tıklayın, reklamın hedef url adresine gidecektir. 

Görüntülü reklam kampanyası açmalısınız ve belki 1 değil en az 2-3 farklı görüntülü reklam kampanyası açmalısınız. Her kampanyanın amacı diğerinden farklı olabilir.

Öncelikle bir yeniden pazarlama kampanyası açmak isteyebilirsiniz. Bunun için sayfanıza Araçlar > Veri Yöneticisi menüsünden Google etiketi kurmuş olmanız gerekir. Ayrıca yeniden pazarlama reklamlarında reklam grubu ayarlarında Optimize Hedefleme ayarını kapadığınızdan emin olunuz. Yeniden pazarlama kampanyalarında seçtiğiniz kitlenin dışında bir kitleye gösterim yapmak istemezsiniz.

İkinci olarak başka bir görüntülü reklam kampanyasını sadece özel kitleye göstermek isteyebilirsiniz. Özel kitleyi siz oluşturacaksınız. Bunu da Araçlar > Paylaşılan Kitaplık > Kitle Yöneticisi  > Özel Segmentler menüsünden yapmanız gerekecek. Burada belli aramaları yapmış kişileri bir segmente dahil edebilirsiniz. 

Görüntülü reklam kampanyalarıyla ilgili yapacağım son uyarı ise mutlaka İçerik menüsünden Yerleşimler seçmenizdir. Burada reputasyonu yüksek 100e yakın siteyi seçip eklemenizi tavsiye ederim. Böylece reklamlarınız garip çocuk ve oyun sitelerinde çıkmayacaktır.

Google Ads reklam hesabı içinde Araçlar > Veri Yöneticisi > Bağlı Ürünler > Google Business Profile seçerek işletme profilinizi google ads hesabı ile eşleştirin. Google reklam verme öncesinde bu işlemi yapmış olun.

Aktif kampanyalarınızda Öğeler içinde Konum öğesinin aktif olduğundan emin olun.

Google reklamları içerisinde harita reklamları şeklinde bir reklam türü yoktur. Ancak Arama Ağı reklam türü ve Performance Max reklam türü, bazı ayarların yapılmasıyla Google Haritalar uygulamasında ve web sitesinde de işletmenizin konumunun üst sırada çıkacağı şekilde çalışır. Bunun için öncelikle Google İşletme Profili oluşturmanız ve bu profili Google Ads hesabınıza tanımlamanız gerekmektedir. Ardından arama reklamlarında konum olarak işletmenizi ve civarındaki bir yarıçapı seçmeniz de harita odaklı görünümlerinizi arttırmaya fayda sağlayacaktır. Son olarak da anahtar kelimelere “yakındaki restoranlar”, “suadiye restoran” gibi anahtar kelimeler ekleyerek aramaların daha çok harita ile ilişkilendirilmesini sağlayabilirsiniz.

Doğrudan satış yapılan web siteleri için ürünlerin Google Alışveriş sekmesinde yer alması ve reklamların etkili bir şekilde verilebilmesi için mutlaka Google Merchant Center hesabı açılması, ürün verilerinin düzenli olarak Google Ads’e aktarılması için bağlantının yapılması gerekmektedir. Alışveriş siteniz varsa, Google reklam verme öncesinde bunların yapıldığına emin olun.

Benim tavsiyem mutlaka bir arama ağı kampanyası kurmanızdır. Performance max kampanyasını, arama ağı kampanyası kurulduktan daha sonra ve arama ağı kampanyasının bütçesinin en fazla yarısı olacak şekilde açılmasını tavsiye ederim.

Performance Max kampanyasını kullanabileceğiniz bir diğer tavsiyem ise çok dar bir yarıçap içinde, işletmeye yakın bir bölgede çalıştırmanız olacaktır. Böyle olduğunda işletmenizi ziyaret de dahil olmak üzere, görüntülü, videolu reklamlar çok yakın çevrede potansiyel müşterilere gösterilecektir.

Google Analytics, Search Console, Youtube entegrasyonları yapılmalıdır.

Search Console: https://search.google.com/search-console

Google Analytics: https://analytics.google.com/analytics/

Google Ads reklam hesabı panelinize girdiğinizde sol menüden Faturalandırma > Reklamveren doğrulaması seçiniz ve şirket bilgilerinizi doğru şekilde giriniz. Bu işlemi yaptıktan sonra reklamınıza İşletme Adı ve İşletme Logosu öğelerini ekleyebiliyor olacaksınız. Bu da arama yapanların reklamınıza daha fazla güvenmesini sağlayacak.

Google Ads hesabında dönüşüm, bir kullanıcının belirli bir hedefi gerçekleştirdiği eylemi ifade eder. Bu hedef, işletmenizin amacı doğrultusunda önemli bir etkileşim olabilir. Örneğin, bir dönüşüm şunlar olabilir:

  • Web sitenizde bir satın alma işlemi
  • Bir form doldurulması
  • Bir telefon araması yapılması
  • E-posta bültenine kaydolunması
  • Bir uygulamanın indirilmesi

 

Dönüşümler, Google Ads reklam verme öncesinde mutlaka kurulmalıdır. Bunun temel 2 sebebi:

1- Kampanyaların başarısını ölçmek, görmek ve göstermek.

2- Bu ölçümlere göre Google’ın otomatik optimizasyon yapmasını sağlamak.

Dönüşümleri takip etmek için Google Ads hesabınızda dönüşüm izleme kodu eklenmelidir.

Alışveriş reklamlarında dönüşümler ürün satın almaları olduğu için, bu reklamlarda dönüşümler sonuçları net olarak görmenizi sağlar. Ancak diğerlerinde, yani dönüşümün en fazla bir form doldurmadan ya da telefona tıklamadan alınabileceği durumlarda dönüşümler yanıltıcı olabilir. Şöyle ki özellikle görüntülü reklamlarda bu tür tıklamaları dönüşüm saydığınızda çok fazla yanlışlıkla tıklamayı da dönüşüm olarak saymış olursunuz. Dolayısıyla görüntülü reklam kampanyalarında telefon ve whatsapp tıklama dönüşümlerinin çok sağlıklı olacağı beklentisine girmemenizi tavsiye ederim.

Reklamınızın ne kadar çok göründüğü bütçenizle ilgili, ancak bunun yanında yapabileceğimiz başka bir şey var o da kalite puanını arttırmak. Kalite puanı 3 özelliğin bileşkesidir. Bu 3 özelliği de geliştirerek reklamlarımızın daha çok görünmesini sağlayabiliriz. Bunlar beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi olarak sıralanır. Bu 3 faktörü de iyileştirerek Google reklam verme deneyiminizi iyileştirebilirsiniz.